Praktisch | Zo maak je zelf je boek op – inclusief het omslag!

Als je je boek zelf uitgeeft, zul je er ook zelf voor moeten zorgen dat het voldoet aan bepaalde technische eisen. Natuurlijk kun je hiervoor ook een professional inschakelen, maar als je je houdt aan de volgende regels is dat allicht niet nodig – en het wordt makkelijker om je boek uit te brengen als ebook.

Regels en tips voor het binnenwerk
* Kies niet zomaar een formaat. Gangbare paperback formaten zijn 12,5cm x 20cm en 13,5cm x 21,5cm zijn. Telt je boek veel bladzijden, dan is het vaak goedkoper (want minder pagina’s) om te kiezen voor het grote formaat. Pas tenslotte op met het A5 formaat (148mmx210mm). Boeken die breder zijn dan 145mm zijn vaak duurder om te (laten) maken.
* Gebruik Word. Dan is de kans het grootst dat het platform waarbij je je boek wilt uitgeven het kan converteren naar een epub bijvoorbeeld.
* Wil je niet dat mensen al aan de opmaak kunnen zien dat ze met een selfpub te maken hebben? Vermijd dan het gebruik van meer dan een punt achter elkaar en laat in dialogen bij elke sprekerswisseling de eerste regel inspringen. En gebruik als je twijfelt de boeken in je boekenkast als voorbeeld.
* Gebruik stijlen of ons sjabloon voor een pocketboek of dit sjabloon voor een iets grotere paperback. Ook dit maakt het makkelijker je tekst te converteren naar een epub.
* Gebruik gangbare lettertypes als Times New Roman. Alleen bij zogeheten ingesloten fonts weet je zeker dat het lettertype in je boek hetzelfde zal zijn.
* Als je de manier waarop de tekst is uitgevuld op sommige plaatsen lelijk vindt, kun je ervoor kiezen woorden af te breken. Doe dit – als je ook nog een epub wil maken – wel in een aparte versie.
* Sla je Word-bestand op als een PDF door eerst te kiezen voor opslaan als en dan voor PDF of XPS.
* Open dit bestand in (het gratis te downloaden) Adobe Reader en ga na of alles er goed uitziet.

Regels en tips voor het omslag

Hou er rekening mee dat omslagen vaak op postzegelformaat worden getoond

Hou er rekening mee dat omslagen vaak op postzegelformaat worden getoond

* Vaak kun je aan het omslag al zien dat een boek een selfpub is. Ga dus na of je het omslag zelf wilt ontwerpen of dat je daarvoor beter iemand anders kunt vragen.
* Bereken de dikte van je boek via deze rugdiktecalculator. Als je niet precies weet welk papier en karton je moet kiezen, ga dan uit van romandruk (90 grams)  en sulfaatkarton (250 grams).
* Bereken de breedte van je omslag door bij deze rugdikte twee maal de breedte van je boek op te tellen.
* Wil je een afbeelding op je boek? Zorg dan voor een afbeelding waarop je zelf de rechten hebt of maak gebruik van bijvoorbeeld Pixabay.
* Denk goed na over de tekst op het omslag. Ga je op de voorpagina bijvoorbeeld ook nog een zogeheten tagline plaatsen? En zijn de eerste regels van je flaptekst informatief en pakkend genoeg? Vaak worden deze namelijk ook gebruikt in de boekomschrijving in de webwinkels.
* Boekomslagen worden in de media en op het internet vaak heel klein weergegeven tegen een witte achtergrond. Soms wordt ook alleen het middelste deel getoond. Ga voor jezelf na, of je daar bij het ontwerp rekening mee wil houden of niet.
* Maak met een (gratis) tekenprogramma als Google-tekeningen een zogeheten canvas met de afmetingen van je voorkant.  ‘Vul’ dit canvas met je ontwerp. Maak vergissingen ongedaan door linksboven in je scherm op de pijl naar links te klikken. Geef je ontwerp een titel door helemaal linksboven te klikken op de tekst Tekening zonder titel en download het dan via de optie Bestand als PNG.
* Doe hetzelfde voor de rug en de achterkant. Plak de PNG’s van achterkant, rug en voorkant vervolgens in een canvas met de afmetingen van het hele omslag en download deze afbeelding als PDF.
* Let erop dat het voorplat helemaal rechts komt te staan en dat de titel op de rug van boven naar beneden loopt.
* Heb je een PDF nodig met een zogeheten afloop (bleed)? Gebruik dan het gratis te downloaden programma Scribus.

Let op! De eerste keer dat je al deze dingen doet, zal het nog een heel gepuzzel zijn. Denk dus niet dat je omslag bijvoorbeeld in een uurtje helemaal naar je zin zal zijn. Maar daarna heb je wel weer wat geleerd!

facebooktwitter

Geef een reactie