Praktisch | Zo krijg je je boek op Bol!

Je kunt je boek op Bol laten zetten door je uitgever, maar je kunt het ook zelf verkopen via Bol. Het is iets meer werk, maar waarschijnlijk hou je meer over per verkocht boek. En het kost je niets!

Als je boek, bijvoorbeeld door je uitgever, is aangemeld bij het Centraal Boekhuis (CB) komt het automatisch bij Bol te staan. Je kunt je boek echter ook zelf verkopen via Bol. Het hoeft daarvoor niet aangemeld te zijn bij het CB, er zijn geen kosten aan verbonden en je verdient waarschijnlijk meer per verkocht boek dan wanneer je de verkoop laat gaan via je uitgever of het selfpublishing platform dat je boek produceert.

Het is niet de bedoeling dat je je eigen boeken verkoopt als tweedehands verkoper. Je zult dus een account moeten aanmaken als zakelijk verkoper om vervolgens een winkeltje te beginnen met daarin (alleen) jouw eigen boeken. Wat je daarvoor nodig hebt, zijn een inschrijving bij de Kamer van koophandel en een BTW nummer, twee dingen die je kosteloos kunt regelen bij de Kamer van koophandel. Verder moet je boek een ISBN nummer hebben. Heb je dat nog niet? Check dan dit blog van het Boekenschap over het aanvragen van een ISBN nummer.

Hou er rekening mee dat je bij deze manier van verkopen je boek zelf moet opsturen naar de klant. Bij het ‘inrichten’ van je winkel op Bol kun je wel aangeven binnen hoeveel dagen een klant een gekocht boek kan verwachten. Je hoeft dus niet even snel te zijn als een gewone webwinkel en als je met vakantie gaat kun je je winkel tijdelijk sluiten, maar toch. Je zult regelmatig je mail moeten checken en een voorraadje van je boek in huis moeten hebben.

Omdat je boek nog niet in de catalogus staat, moet je het toevoegen via de Excel upload tool. Hoe je dat doet, staat redelijk duidelijk uitgelegd in de handleiding. Nog een belangrijk punt. Als je wil dat je boek zichtbaar blijft, moet je het aanbod in je winkel elke maand verlengen.

Nadat een klant je boek gekocht en ook betaald heeft via Bol, krijg je van Bol een mailtje met een bon die je moet uitprinten en meesturen met het artikel. De verzendkosten zijn daarbij voor jouw rekening. Van het bedrag dat de klant betaald heeft, houdt Bol 0,99 euro plus 15% van de verkoopprijs zelf. De rest is voor jou! Vind je zelf opsturen te veel gedoe? Dan kun je gebruik maken van de verzendservice van Bol.

Direct verkopen, bijvoorbeeld via je eigen site, levert je allicht meer op, maar je loopt in elk geval geen klanten meer mis die je boek zoeken op Bol en afhaken als ze het daar niet vinden. Deze manier van verkopen zal in veel gevallen ook voordeliger zijn dan als je je boek op Bol laat zetten door je uitgever. En omdat je boek op Bol staat, kun je het ook toevoegen op een site als Onafhankelijke schrijvers!

facebooktwitter

Geef een reactie