Spelregels en tips

Iedere bezoeker van Onafhankelijke schrijvers zal begrijpen dat het niet altijd even duidelijk is of een boek nu in de ene of de andere categorie thuishoort, maar hij of zij mag ook van ons verwachten dat we er alles aan doen om goede informatie te geven. Daarom hebben we voor het beschrijven van boeken deze regels en tips.

0. Het systeem is nu alleen nog geschikt voor fictie voor volwassenen en young adults. Wil je een kinderboek of non-fictie boek toevoegen? Vink dan geen categorieën aan. Zo voorkom je verwarring bij bezoekers. Geef wel een samenvatting in één zin of twee zinnen, voorafgegaan door de vermelding KINDERBOEK of NON-FICTIE.

1. Vul in ieder geval de samenvatting in een zin en (als het fictie betreft) de korte beschrijving in. Dit is de informatie die lezers altijd te zien krijgen en op basis waarvan ze besluiten verder te lezen. Je samenvatting mag overigens meer zinnen bevatten, als je maar niet boven de 30 woorden komt.

2. Gebruik de zoektermen zoals deze bedoeld zijn. Kijk bij uitleg zoektermen voor meer uitleg. Bepaalde informatie wordt trouwens vaker gevraagd. Dat is omdat gebruikers die informatie verwachten op meer dan één plek.

3. Kies bij twijfel de veilige weg. Vul niets in of ga bijv. bij de verhaalelementen voor de middelste optie. Noem je boek alleen literair na overleg of als je bijvoorbeeld een lovende recensie hebt gekregen in een kwaliteitskrant.

4. Hou het zakelijk. Gebruik het veld toelichting om persoonlijker informatie te geven, maar zorg er ook daar voor dat je informatie niet kan worden betiteld of ervaren als misleidend of opdringerig. Noem bij lof en kritiek ook de bron van je citaat.

5. Geef, indien van toepassing, de naam van je redacteur en citeer ook uit de belangrijkste recensies. (En zorg voor een snel vindbare fragment op je site!) Dit vergroot de kans dat je boek (straks) prominent getoond wordt.

6. De beheerder kan informatie die niet voldoet aan bovenstaande regels wijzigen, verwijderen of verplaatsen.

Onafhankelijke schrijvers is een themasite van Buzzboeken