Praktisch | Publishing apart together – wat, hoe en waarom?

Schrijvers kunnen elkaar helpen beter en bekender te worden. Dat is het idee achter publishing apart together (PAT). Je boek zelf uitgeven, samen met anderen.
keyboard-417095_1280
Natuurlijk kun je als zelfuitgevende schrijver alles zelf doen of mensen inhuren die je helpen. Maar schrijvers kunnen ook elkaar helpen bij zaken als het redigeren en promoten van hun boek. Misschien niet met alles, maar toch. Samen heb je een groter netwerk. Je kunt met gesloten beurzen werken. En je kunt naar buiten treden als groep. Een schrijverscollectief wordt sneller serieus genomen dan een individuele auteur die niemand kent.

Er zijn genoeg selfpublishing platforms waarbij je makkelijk en tegen lage kosten een boek kunt laten produceren en verkopen. Bij het op de betere indie auteur gerichte Blanco kun je bovendien je eigen uitgeversnaam kiezen, zodat je zelfs een gezamenlijke uitgeverij kunt beginnen. De grootste uitdaging bij zelf samen uitgeven is ongetwijfeld het vinden van gelijkgestemde schrijvers.

Ben je op zoek naar een collectief of wil je er een oprichten? Kijk eens bij SchrijvenOnline of Meetup. Oproepen via sociale media – denk ook aan schrijversgroepen op LinkedIn en Facebook – zijn weliswaar een goede manier om via-via in contact te komen met collega-auteurs, maar raken ook snel ondergesneeuwd. Wel kun je ook via deze media makkelijk een eigen groep beginnen. Verder kun je natuurlijk ook gewoon gaan googlen en meedoen aan online discussies met andere schrijvers om in contact te komen met collega-auteurs.

Een dan is er nog een niet te onderschatten mogelijkheid: gewoon beginnen. Begin je eigen uitgeverij, of nog simpeler, je eigen site, en nodig anderen uit mee te doen. Zorg wel voor een afgebakend idee. Beperk je bijvoorbeeld tot een mix van genres, zoals romantische horror of fietsreisverhalen, of een meer of minder specifiek onderwerp als polyamorie of de eigen streek. En ga dan op zoek naar auteurs, en niet te vergeten potentiële lezers, die dat genre of onderwerp ook interessant vinden.

Word je al moe bij het idee? Als je schrijft puur om het schrijven, dan heeft een en ander inderdaad weinig zin. Wil je niet alleen schrijven, maar ook gelezen worden? Dan is ‘patten’ misschien zo gek nog niet.

facebooktwitter

Geef een reactie